De meeste scholen in Nederland zijn steeds meer aan het wennen aan het online lesgeven. Hoog tijd om wat tips te delen om de lessen nog wat fijner te laten verlopen. In deze post zal ik ingaan op de extra mogelijkheden in het programma Zoom. Ik zal het hier niet over de basics hebben (hoe maak je een meeting aan, hoe deel je je scherm etc.) maar ingaan op de meer ‘verborgen’ (maar toch zeer handige!) functies. Wil je weten hoe je je leerlingen laat aanbellen? Hoe je een leerling eruit stuurt? Hoe je je puistjes laat verdwijnen? Lees vooral verder.

#1 Breakout rooms

Ik had eerder al aangegeven dat er een optie is om de leerlingen in je meeting in kleinere groepjes te verdelen. Dit kan enorm handig zijn als je bijvoorbeeld een groepsopdracht hebt of een debat wilt houden. In je ‘Settings’ heb je de optie om gebruik te maken van de zogeheten ‘Breakout room’.

In je meeting vind je vervolgens een extra icoontje. Hieronder zie je hoe dat eruit ziet:

Wanneer je klikt op ‘Breakout Rooms’ krijg je de optie om je leerlingen te verdelen over verschillende kamers. Zij zullen dus niet meer gezamenlijk in een meeting zitten (al kan je ze altijd weer naar de ‘algemene les’ sturen).

Hieronder zie je dat er een ‘Algemene les’ is, een ‘discussie groep 1’ en een ‘discussie groep 2’. Je klikt op de naam van de leerling om hem naar een bepaalde groep te verplaatsen (‘Move to’). Je kunt als docent ervoor kiezen de groepen bij te wonen. Je wisselt heel gemakkelijk door de kamers heen.

#2 Co-host

Als docent is het soms lasting om alles tegelijk te doen: Je moet kijken of al je leerlingen er zijn, je PowerPoint openen, zorgen dat alle microfoons uit zijn.. Daar ben je redelijk wat tijd aan kwijt. Ik heb zelfs soms lessen met 50 leerlingen, dus ik kies er soms voor om een leerling ‘co-host’ te laten worden. Dat wil zeggen dat ik deze leerling bepaalde privileges geef om administratieve dingen te doen. Wanneer je met twee docenten lesgeeft is deze functie helemaal geweldig. Je kunt iemand een Co-host maken door op een naam te klikken, de optie verschijnt vanzelf.

De functies van de co-host zijn niet oneindig, maar er is vrij veel mogelijk:

 • De ‘waiting room’: leerlingen accepteren/weigeren in de meeting
 • Mute/unmute iedereen: de microfoons van alle leerlingen controleren
 • Lock screen sharing: weerhoudt andere leerlingen ervan hun scherm te delen
 • Mute on entry: elke leerling heeft de microfoon uitstaan als ze de meeting ingaan
 • Deurbel: wanneer een leerling de meeting inkomt kun je een deurbel laten horen
 • De meeting sluiten: niemand kan er meer bij in
 • Rename: een leerling een andere naam geven
 • Stop video: een video van een leerling stoppen wanneer hij/zij streamt
 • Eruit sturen: iemand uit de meeting zetten
 • ‘On hold’: je zet de leerling tijdelijk uit de meeting
 • Record: je kunt de meeting opnemen

#3 Video layout

In je meeting heb je rechtsboven een icoontje waarmee je de video layout kan aanpassen (je verandert wat jij tijdens je meeting ziet). Wanneer iemand zijn scherm aan het delen is heb je de volgende opties:

 • Side-by-Side Mode: je ziet de leerlingen naast elkaar.
 • Active Speaker: je ziet alleen diegene die op dat moment aan het praten is.
 • Gallery View: je ziet alle leerlingen tegelijk op je scherm.

Wanneer niemand zijn scherm aan het delen is heb je de volgende opties:

 • Active Speaker
 • Gallery
 • Mini: je Zoom video is verkleind, je kunt nu bijvoorbeeld andere dingen op je computer openen (zonder dat anderen dit zien). Je Zoom video blijft wel gewoon op je scherm staan.

Andere opties:

 • ‘Hide Non-Video Participants’: leerlingen die hun video hebben uitstaan kun je wegklikken.
 • ‘Pin’: door te klikken op ‘Pin video’ kun je je richten op 1 leerling. Deze zal dan groot op je scherm terecht komen.
 • ‘Spotlight’: dit is anders dan ‘Pin’. Bij de Spotlight functie zal de leerling door alle andere leerlingen gezien worden als de primaire spreker. Bij ‘Pin’ ziet alleen de host de leerling op groot scherm.

#4 New share

Wanneer je je scherm aan het delen bent (door gebruik te maken van ‘Share screen’) kunnen de leerlingen meekijken met datgene wat op je scherm staat. Tijdens de ‘Share screen’ heb je de optie voor ‘New Share’. Wanneer je van je PowerPoint naar Youtube wilt gaan, klik je dus op ‘New Share’ en hoef je niet per se de ‘Share screen’ in zijn geheel te stoppen. Je kunt dus heel makkelijk ‘bladeren’ door de informatie die je met je leerlingen wil delen! Je kunt ook kiezen voor ‘Pause share’, daarmee bevries je het scherm waar je op dat moment mee bezig bent (de leerlingen blijven bijvoorbeeld je PowerPoint zien), jij kunt ondertussen alvast Youtube openen voor het volgende onderdeel.

(Je kunt ook meerdere leerlingen tegelijkertijd hun scherm laten delen. Dat pas je aan bij ‘Advanced Sharing Options’).

#5 Waiting room

Dit is veruit een van mijn meest favoriete functies. Wanneer je bij je ‘Settings’ aangeeft gebruik te willen maken van de ‘Waiting room’ kun je je leerlingen voor de les in een wachtruimte zetten. Jij kan als docent ze accepteren en weigeren in je les. Zo laat ik mijn eigen leerlingen alleen toe als ik duidelijk hun eigen naam kan zien in het scherm.

Je kunt de leerlingen allemaal tegelijkertijd accepteren, of de leerlingen een voor een de les in laten (handig als je de absentie wilt bijhouden). Je kunt je leerlingen in de wachtruimte ook een massabericht sturen (stel dat je nog even snel naar het toilet moet bijvoorbeeld ;-))

 

Je kunt de wachtkamer ook een beetje aanpassen! Zo heb ik in mijn wachtkamer een bericht staan dat de leerlingen eraan herinnert hun boeken alvast voor zich te pakken.

#6 Je leerling de les uit sturen

Tja, het kan voorkomen dat je de leerling de les uit wilt zetten. Je kunt natuurlijk de microfoon en video uitzetten, maar mocht je de leerling willen verwijderen uit je meeting kun je ervoor kiezen de leerling in de ‘waiting room’ te zetten. Hij kan hierdoor tijdelijk verwijderd worden en er later weer inkomen. Je kunt natuurlijk een leerling ook geheel uit de meeting zetten. Maar ik denk dat een leerling in de wachtruimte zetten net wat handiger is ;-).

Wanneer je geen gebruik maakt van de ‘waiting room’ maar je de leerling toch de les uit wilt zetten zul je de optie ‘on hold’ op je scherm zien. De leerling wordt dan toch in een soort wachtruimte gezet. Je kunt de leerling weer toelaten door op ‘Take off hold’ te klikken.

#7 Jezelf mooier laten lijken 😉

Het is 8:00 uur in de ochtend, je hebt net je eerste bak koffie op maar de wallen onder je ogen zijn nog steeds aanwezig. Gelukkig kun je in je ‘Settings’ kiezen voor ‘Touch up my appearance’. Wanneer je in je meeting zit zie je een pijltje naast het icoontje van de video. Je klikt hierop, gaat naar ‘Video Settings’ en klikt dan op ‘Touch up my appearance’. Voila! Weg puistjes.

Het is überhaupt heel slim om te kijken bij de Video Settings aangezien je hier nog veel meer kunt aanpassen! Hier heb je ook de welbekende functie om je achtergrond te veranderen!

#8 Doen mijn leerlingen wel mee?

Twijfel je of je leerlingen wel opletten? Er is iets wat zou kunnen helpen. Wanneer een leerling zijn Zoomscherm meer dan 30 seconden op de achtergrond heeft staan krijg je hier een notificatie van (je ziet dan een klokje naast de naam van de leerling). Het werkt overigens alleen als je je scherm aan het delen bent.

#9 Help leerlingen tekenen op mijn scherm!

Ik heb de afgelopen dagen heel veel grappige foto’s gezien van leraren die hun schermen vol hadden staan met creaties van hun leerlingen. Leerlingen kunnen namelijk met de optie ‘Annotate’ op je scherm tekenen. Jij kunt dit als docent gewoon uitschakelen (maar je kan ook zien wie er op je scherm tekent!) Als je op ‘More’ klikt zul je de optie ‘Disable Attendee Annotation’ zien. Je kunt hier ook kiezen voor de optie ‘Show names of annotaters’.

Op de afbeelding hieronder zie je ook een icoontje met daarbij ‘Remote control’. Je kunt met deze functie een leerling daarmee bijv. door je PowerPoint laten scrollen. Ook dit is op eigen risico 😉

 

#10 Wanneer was mijn meeting nou?

Vergeetachtig? Laat je computer/mobiel/iPad jou een reminder van je meeting sturen. Je kunt kiezen een herinnering te krijgen 5, 10 of 15 minuten voor je les begint.

#11 Belletje lellen

Wanneer een leerling de meeting ingaat kun je ervoor kiezen dat er een belletje afgaat. Je kunt deze functie vinden in je accountsetting, maar je kan hem ook in je meeting aanpassen (‘Play Enter/Exit Chime’).

#12 Non-verbale feedback voor de docent

Ik had in mijn vorige post al uitgelegd dat leerlingen hun hand kunnen opsteken, maar er zijn meer opties! Door in je accountsetting de functie ‘Non-verbal feedback’ aan te klikken, krijgen de leerlingen meer manieren om je feedback te geven.

De volgende opties zijn er:

 • Hand omhoog
 • Ja/nee
 • Ga langzamer
 • Ga door

Bij details vind je extra opties:

 • Ik vind dit leuk
 • Ik vind dit niet leuk
 • Applaus
 • Ik heb pauze nodig
 • Ik ben absent

#13 Keyboard shortcuts 

Moe van het steeds aanklikken van icoontjes? Je kunt met enkele tikken op je toetsenbord je meeting soepeler laten verlopen. Hieronder een aantal (maar niet alle!) van deze shortcuts. Let op: dit is voor een Windowssysteem, wanneer je een Apple product gebruikt gebruik je de ‘commandtoets’.

 • Alt + A = Mute/unmute jezelf
 • Alt + M = Mute/unmute iedereen behalve jezelf
 • Alt + V = Start/stop video
 • Alt + S = Start/stop scherm delen
 • Alt + R = Start/stop videorecording
 • Alt + Y = Hand omhoog/omlaag
 • Alt + I = Nodig iemand uit

Vragen, opmerking of tips? Laat een reactie achter! 😉

Succes!

Tessa

3 gedachtes op “Zoom: tips voor de digitale leraar!”

 1. Top Tessa,

  Super dat je dit met ons deelt. Jij hebt inmiddels een mooie voorsprong; wij maken dus dankbaar gebruik van jouw al opgedane ervaring. Thans xxx

  Groetjes,
  Janet de Jong

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien