Het coronavirus: online lesgeven

Je denkt vast: niet weer een artikel over het coronavirus! Helemaal begrijpelijk. Toch zie ik in Nederland iets gebeuren wat ik ook in China van dichtbij heb meegemaakt. Het begint met een simpel afgelast evenement, maar langzamerhand komen er steeds stevigere maatregelen. Een maatregel waar heel veel mensen op zitten te wachten is het sluiten van alle scholen. De voorzitter van de Nederlandse schoolleiders had hiervoor gepleit, maar vooralsnog is dit nog niet het geval. Universiteiten en hogescholen hebben al wel stappen ondernomen. Ik denk zelf dat de basisscholen en middelbare scholen nog gaan volgen. Online lesgeven zal wellicht onvermijdelijk zijn. Vandaar dat ik toch dit artikel schrijf.

Sinds ongeveer een maand geef ik online les aan mijn leerlingen in China. De scholen zijn daar nog voor onbepaalde tijd dicht aangezien er nog steeds mensen geïnfecteerd worden. Ik moest destijds een enorme omslag maken in mijn lesgeven: van interactief contact in een klaslokaal moest ik nu opeens op afstand mijn leerlingen zien te interesseren voor Karel de Grote. Lijkt onmogelijk toch? Het ging in het begin dan ook niet allemaal van een leien dakje en daarom schrijf ik dit artikel. Ik hoop door het delen van mijn ervaringen hier toch een of twee docenten mee te kunnen helpen.

Online platform

Zoals bijna elke school heeft mijn school een online platform waar docenten het huiswerk uploaden, cijfers invoeren en de aanwezigheid van de leerlingen bijhouden. Platformen zoals Magister, itslearning, Somtoday en Blackboard kunnen allemaal uitstekend gebruikt worden als er uiteindelijk online moet worden lesgegeven. De afgelopen jaren is het onderwijs steeds meer gaan leunen op digitale middelen, iets wat nu dus heel goed van pas gaat komen.  Helaas valt door online lesgeven wel het mooiste aspect van het onderwijs weg: het interpersoonlijk contact met docenten en leerlingen. Gelukkig is ook hier een digitale oplossing voor, al kan het in het begin even onwennig zijn.

Zoom

De eerste week gaf ik les aan de hand van Skype. Het is een prachtig programma, maar na een goed gesprek met de leerlingen en de school zijn we uiteindelijk overgestapt naar ‘Zoom’. Dit bleek een hele slimme zet. In de volgende alinea’s zal ik uitleggen hoe Zoom werkt en waarom het een fantastisch middel is om te gebruiken.

Gratis en simpel in gebruik

Een groot voordeel van Zoom: het is gratis. Er zijn betaalde versies, maar het gratis ‘Basic’ pakket heeft mij tot nu toe alles gegeven wat ik nodig heb. Ook docenten die digitalisering van het onderwijs niks vinden, zullen niet door dit programma overdonderd worden. Je maakt een account aan via www.zoom.us, zet het programma op je mobiel, laptop of iPad en je kunt je eerste ‘meeting’ gaan voorbereiden. Wanneer je als docent het programma opstart zal je de volgende opties zien: ‘New meeting’, ‘Join’, ‘Schedule’ en ‘Share Screen’. Wanneer je op ‘Schedule’ klikt kun je je eerste les plannen!

Je geeft de les een naam en kiest ervoor wanneer je hem wilt laten plaatsvinden. Ik maak elke week een nieuwe ‘meeting’ aan en stuur de link dan door naar mijn leerlingen. Je kunt er ook voor kiezen om een ‘recurring meeting’ te doen waarbij de Meeting ID en instellingen altijd hetzelfde blijven. Ik zet op mijn meetingen altijd een wachtwoord zodat niet iedereen ongestraft het gesprek in kan gaan. Je kunt de instellingen invullen zoals je zelf wilt. Zo heb ik in mijn instellingen de camera’s van mijn leerlingen uitgezet, maar je kunt ze natuurlijk ook aanzetten. Het is van belang om naar de ‘Settings’ te kijken in je account omdat elke docent andere voorkeuren heeft!

Als je de leerlingen wilt uitnodigen voor de les kun je bovenin het scherm kiezen voor het tabblad ‘Meetings’. Daar zullen alle aankomende lessen staan. Zo zie je op de afbeelding hieronder dat mijn eerste les geschiedenis al gepland staat. Als je klikt op ‘Show Meeting Invitation’ krijg je de details van de meeting te zien, met daarbij de link die je kunt delen met je leerlingen. Wanneer je de meeting wilt starten druk je heel simpel op de button ‘Start’ (dit kan op de website of in de app).

De link die je aan de leerlingen stuurt (via welk platform dan ook) kunnen ze invoeren op hun mobiel, laptop of iPad. Je kunt de link ook delen met je leerlingen in Zoom. Als je klikt op het tabblad ‘Contacts’ in de app, kun je de leerlingen toevoegen in een groepsgesprek door een ‘Channel’ aan te maken. Deze ‘Channels’ kunnen handig zijn als je de leerlingen documenten, filmpjes of foto’s wilt sturen. Ik gebruik dit zelf niet, aangezien je daar vaak al een online platform voor hebt.

Wanneer de leerlingen de link hebben ingevuld kunnen ze in de meeting komen. Ze moeten dan nog wel de ‘Meeting ID’ invullen. Die staat ook bij de details van de meeting. Hieronder zie je hoe dat er voor de leerlingen uitziet.

Efficiënt

Het grootste nadeel van Skype was het aantal leerlingen met wie ik tegelijkertijd kon praten. Mijn klassen werden samengevoegd, waardoor ik les moest gaan geven aan 60 leerlingen tegelijkertijd. Skype kon zulke aantallen niet aan, maar Zoom kan dat wel (wel tot 100 mensen tegelijkertijd!) Je denkt nu misschien: 60 leerlingen! Dat is toch chaos? Dat valt dus mee! Je hebt als docent namelijk de functie om de microfoons van de leerlingen te besturen. Je kunt ze ‘muten’ en ‘unmuten’. Je kunt ze dus aan of uit zetten. Zo heb je als docent dus ook de mogelijkheid om de leerlingen gericht vragen te stellen. Natuurlijk is er ook gewoon de optie om 1 op 1 les te geven. Dit kan ook handig zijn als leerlingen met elkaar willen overleggen over de opdrachten.

Zoals je hierboven kunt zien, zie je dat er bij ‘Leerling 1’ een microfoontje en video staat. Als docent kun je hierop klikken om ze aan of uit te zetten. Je hebt ook de optie om alle microfoons in 1x uit te zetten (dat lukt je in een klaslokaal niet!)

De docent kan tijdens de meeting er ook voor kiezen zijn scherm te delen. Dat wil zeggen dat de leerlingen kunnen meekijken op zijn/haar mobiel, laptop of iPad. De docent klikt op ‘Share Screen’ en heeft vervolgens de optie om verschillende schermen te delen. De docent kan bijvoorbeeld het huiswerk laten zien, een PowerPoint of de Whiteboard functie gebruiken.

Ook kan de docent de rechten van zijn scherm delen met de leerlingen. Zo kunnen de leerlingen bijvoorbeeld aantekeningen aanvullen in de PowerPoint van de docent. Hieronder zie je dat de leerling rechten van de docent heeft gekregen (de docent maakt de leerling de ‘host’). Je kunt een leerling een host maken door op zijn naam te klikken. De leerling kan ervoor kiezen om zijn scherm te delen, maar kan bijvoorbeeld ook zijn eigen Whiteboard openen. De rest van de klas kijkt dan mee naar het scherm van de leerling. Hieronder een van mijn kunstwerken:

De leerling kan ook andere dingen delen. Zo kan hij foto’s, documenten, etc. delen in de groep.

Ik zelf kies ervoor niet te veel te delen, hetgeen wat ik deel doe ik in de ‘Chat’. Zo zet ik daar vaak kernwoorden in of documenten die mijn leerlingen op dat moment moeten openen. Hierboven zie je waar je de ‘Chat’ kan vinden.

Leerzaam

Online lesgeven is an sich al leerzaam, maar doordat je alle meetings kan opnemen kunnen de leerlingen de besproken lesstof ook terugkijken in hun eigen tijd. Nadat de meeting voorbij is zal de video opgeslagen worden, waarna de docent deze online kan zetten. Ik vind dit persoonlijk een van de fijnste middelen, aangezien ik zo ook kan zien hoe ik het er zelf vanaf heb gebracht. Hieronder zie je een balk die je zult zien tijdens je meeting. Druk op ‘Record’ om je les te filmen. Je kunt zelf kiezen waar je video’s opgeslagen gaan worden. Ik heb ervoor gekozen om het op te laten slaan op mijn computer. Je kunt dit aanpassen bij ‘Settings’ in je account.

Toch interactie!

Voor vakken zoals wiskunde of economie kan het heel erg handig zijn om de leerlingen in grafieken of dergelijke te laten tekenen. Zoals ik al verteld had kan de docent zijn rechten afstaan en andere leerlingen de ‘host’ maken. Natuurlijk op eigen risico ;-), want taferelen zoals hieronder zullen vast voorkomen:

Je kunt ook alle leerlingen het scherm laten overnemen door gebruik te maken van de optie ‘annoteren’. Wanneer je op ‘Share Screen’ (om je scherm te delen) hebt gedrukt heb je de optie om te klikken op ‘annotate’. Je kunt de leerlingen bijvoorbeeld in je PowerPoint laten typen.

Verdere functies

Wachtruimte

Er zijn nog wat andere functies die je wellicht aanspreken. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om je leerlingen in een ‘wachtruimte’ te laten zitten voor je de les begint. Je kiest er pas voor je les te beginnen wanneer elke leerling online is. Kan erg prettig zijn als je een energieke klas hebt ;-).

‘Rename’ je leerlingen

We kennen allemaal wel die grappenmakers die tijdens Kahoot! een grappige naam invullen. Dit zal ongetwijfeld ook tijdens het online lesgeven gebeuren. Gelukkig heb je een optie om de leerlingen zelf een naam te geven. ‘Kroket55’ noem je nu gewoon dus ‘Joep’. Je hoeft alleen maar op de naam van de leerling te klikken om hem aan te passen.

Handopsteken

Zoals in een echt klaslokaal hebben de leerlingen de optie om hun hand op te steken via ‘Raise hand’. De docent krijgt een seintje op zijn scherm en kan ervoor kiezen om de hand van de leerling omlaag te doen en zijn/haar vraag te beantwoorden.

Maar er is nog zo veel meer…

Er zijn oneindig veel opties, maar je zult ze vast niet allemaal nodig hebben. Je kunt bijvoorbeeld de meetingen nog weer opsplitsen in kleinere groepjes, keyboard shortcuts gebruiken, herinneringen aanzetten etc.

Het lijkt misschien wat veel (en het is ook lastig om dit middels een artikel uit te leggen) maar het valt echt mee. Het beste wat je kunt doen is om een uurtje met wat collega’s naar de app te gaan kijken. Probeer de functies uit, klik op wat knopjes en zie wat je allemaal kan ontdekken! Oefening baart kunst.

Note: wanneer je met drie of meer leerlingen in een meeting zit is de maximumtijd van de meeting 40 minuten (bij het ‘Basic’ pakket)

Mocht je vragen hebben dan mag je altijd een bericht sturen 😉 Hieronder vind je een twee video’s over het gebruik van Zoom. De linkervideo heb ik opgenomen, de rechtervideo is een bijdrage van meester Sander! Een goede audiovisuele ondersteuning!

Heel veel succes!

Tessa

78 gedachtes op “Het coronavirus: online lesgeven”

 1. Hi Tessa,
  Mooi verhaal! Zou je me nog iets duidelijker kunnen aangeven waarom dit beter werkt dan Skype of wat vooral de voordelen t.o.v. dan Skype zijn? Je geeft nl. aan dat jullie eerst Skype gebruikten en dat is precies het programma wat mijn school overweegt te gaan gebruiken als we dicht gaan.

  1. Beste Marjan,

   Bedankt voor je berichtje! Logisch dat veel instellingen overgaan op Skype natuurlijk, het is enorm populair.
   Toch heeft Zoom veel meer functies, die (zeker voor docenten) erg handig zijn.
   Het grootste voordeel van Zoom vind ik de interactie die je kunt hebben. Ik merkte dat in Skype mijn leerlingen passief aan het luisteren waren. Ik vroeg me dan ook wel eens af of ze andere dingen aan het doen waren 😉 In Zoom hadden ze de optie om hun hand op te steken en aantekeningen te maken in mijn PowerPoint. Ook konden ze hun eigen Whiteboard tevoorschijn halen. Je hebt als docent ook de volledige controle op het gesprek. Je kunt de microfoons aan en uit zetten en dat maakt de hele les net wat meer geordend. Daarbij hebben de leerlingen ook de mogelijkheid om je een privébericht te sturen tijdens de les. Al met al kreeg ik met Zoom het gevoel toch een soort klaslokaal te hebben!

   Groetjes!

   Tessa

   1. Hallo Tessa,

    dankjewel voor jouw duidelijke uitleg. Nog één vraagje: wij twijfelen tussen Zoom en Google Meet. Heb je daar ervaring mee? Voor- en nadelen tov elkaar?

    Dankjewel!!
    Isabelle

    1. Hoi Isabelle,

     Ik werk zelf niet met Google Meet, maar ken het programma een beetje. Het zal echt liggen aan je ‘publiek’ denk ik. Ik weet dat je bij Zoom veel meer functies hebt dan bij Meet, bijvoorbeeld de breakout rooms, annotaties en een whiteboard. Het voordeel van Meet is natuurlijk dat het gelinkt is aan andere programma’s van Google die je wellicht gebruikt: Gmail, Drive, Google+ etc. Wanneer je dit veel gebruikt kan Meet natuurlijk een optie zijn. Het voordeel van Meet is dat je ook niet met een tijdslimiet op je gesprek zit.

     Ik ben benieuwd naar je keuze!
     Groetjes,

     Tessa

  2. Hoi Tessa,
   Heb een vraagje over share screen.
   Kan ik het screen wat leerlingen met mij delen weg klikken wanneer ik dat wil?
   Dus dat ik bovenaan op stop share kan klikken en dan mijn eigen pagina weer kan delen?
   Wil graag weten of je als docent daar controle over hebt, net zoals bij mute all 😉
   Groetjes Ingrid

   1. Hoi Ingrid,
    Dat kan! Jij hebt de volledige controle. Je kunt dus kiezen voor ‘Stop Participant’s Sharing’. Deze kun je vinden bij ‘view options’ in de menubalk! Je kunt ook meerdere leerlingen hun scherm tegelijkertijd laten delen. Je kunt het altijd weer stoppen.

    Succes! 🙂

    Tessa

 2. Esther Alferink

  Tessa, dank je voor je artikel. Het laat mij zien, wat er mogelijk is met online lesgeven. Dat het niet zo dramatisch en lastig hoeft te zijn, als ik dacht. Het geeft mij wat houvast en duidelijkheid.
  Fijn geschreven 😊

  Groetjes Esther

  1. Hoi Esther,

   Bedankt voor je bericht! Wat fijn om te horen! Heel erg veel succes. Mochten er onduidelijkheden zijn dan hoor ik het graag. 🙂

   Groetjes,

   Tessa

 3. Hey Tessa,
  Goed verhaal en we gaan beleven hoe het uitpakt. Voor mij hier en daar nog een beetje abracadabra…maar zal al doende wel loslopen. In ieder geval dank voor je uitgebreide verhaal. Spreek je later!

  Groet van je oud-geschiedeniscollega, Marcel

  1. Hee Marcel!

   Wat leuk dat je dit ook leest, haha! Als het abracadabra blijft (en wellicht voor Frank ;-)) dan kunnen we altijd even videobellen.
   Komt vast goed! Succes!

   Groetjes!

   1. Hoi Tessa,
    Kun je als host ook een scherm delen, bv een powerpointje of een word document en tegelijkertijd de participants’ schermpjes zien?
    Gr Alice

    1. Hoi Alice,

     Dat kan! De schermen blijven gewoon in beeld. Wanneer dit niet bij jou zo is, hoor ik het graag!

     Groetjes,

     Tessa

 4. Wauw Tessa, bedankt. Ik heb het even uitgeprobeerd met familie, en het lijkt goed te werken. Deze of volgende week ga ik dit waarschijnlijk doen met mijn cursisten. Je bent een engel!

  1. Hoi Murat,

   Het is per keer 40 minuten. Je kunt dus per dag zoveel mogelijk sessies (van 40 minuten) plannen als je wilt! Wanneer je dus bijvoorbeeld een les van een uur hebt, kun je twee keer een meeting achter elkaar plannen ;-)!

   Groetjes,

   Tessa

   1. Hallo Tessa,

    Als je twee keer een meeting achter elkaar plant, moet de leerling dan ook twee keer inloggen?
    En heb je ook ervaring met basisschool leeftijd? Want het programma werkt echt goed, maar het downloaden en laten werken (met video en geluid) zal best lastig zijn (taal is Engels).
    Heel erg bedankt voor je duidelijke uitleg!

    1. Hoi Brigit,

     Wanneer je na 40 minuten de zogeheten ‘Time Out’ hebt, is je meeting dus voorbij. Je kunt twee meetings achter elkaar plannen. Bijvoorbeeld:
     Meeting 1: 9:00-9:40
     Meeting 2: 9:41-10:21
     Belangrijk is dat je dezelfde Meeting ID aan je leerlingen geeft. Ze moeten dus diezelfde ID nog een keer invullen voor Meeting 2. Al met al duurt het misschien een paar seconden voor iedere leerling weer terug is. Je kunt ze natuurlijk ook gewoon een pauze van 5 minuten geven!
     Het belemmert eigenlijk helemaal niet!

     Ik heb helaas geen ervaring met de basisschool leeftijd! Ik snap dat het Engels even lastig kan zijn. Ook wel weer leerzaam! Ik hoop dat mijn video het voor de leerlingen misschien duidelijk kan maken?

     Succes!

     Tessa

 5. Hoi Tessa,
  Ziet er interessant uit! Bedankt voor het delen. Even een vraagje: is het mogelijk om via deze platform toetsen online af te nemen?
  Groetjes,
  Dorota

  1. Beste Dorota,
   Dat is helaas niet mogelijk. Je zou je leerlingen wel een toets kunnen laten maken met hun camera aan (om te surveilleren) maar dat lijkt mij een beetje onhandig. De komende tijd zal er voornamelijk formatief getoetst worden. Ik ga wel even kijken naar eventuele oplossingen, lijkt me interessant!

   Groetjes,

   Tessa

 6. Hoi Tessa,

  Dank voor je heldere artikel, morgen met collega’s aan de slag om het onderwijs zo optimaal mogelijk te maken voor de leerlingen!

 7. Dick Van der Pijl

  Dank je Tessa
  Super duidelijk verhaal wat ik in alle rust kan teruglezen .
  Gisteren is er in Nederland een live online training geweest door Hugo Bakker over online lesgeven.
  Wellicht zal hij in de toekomst nog meerdere gratis trainingen geven.(hij heeft een groep op facebook)
  Wellicht kan je dit inspireren .
  In ieder geval heel erg bedankt.

 8. Dank voor de uitleg. Ik hoor alleen van collega’s die het uitproberen dat de gratis versie na 40 min. stopt. Anderen hebben die ervaring niet. Weet jij daar iets van? Groet Johanna

  1. Hoi Johanna,

   Dat klopt. Na 40 minuten zal de meeting voorbij zijn.
   Dit zal alleen zo zijn wanneer jij met 2 (of meer) anderen in een gesprek zit. Zit je bijvoorbeeld maar met 1 ander persoon te praten, dan kun je eindeloos doorgaan!

   Groetjes,

   Tessa

 9. Ha Tessa,

  Dank voor je uitleg! Weet jij of je deelnemers ook via een WhatsApp groep kunt uitnodigen voor een meeting?
  Ik heb nl. geen emailadressen!

  Groet,
  Lies

  1. Hoi Lies,

   Ja hoor dat kan! Je kunt de Meeting ID aan hun doorsturen en zij kunnen die invullen op hun app (bij ‘Join’). Je zou ook de link van de meeting aan hun kunnen doorsturen (dan klik je op ‘Show Meeting Invitation’), waarna ze dan de ID invullen.

   Hoop dat het lukt!

   Groetjes,

   Tessa

 10. Dank je Tess, goed verhaal.

  Ik heb begrepen dat een pro versie geschikter is voor break out rooms in grote groepen. Deze heb ik nu als host aangeschaft. Dienen de cursisten dan een free Zoom account te installeren?

  1. Hoi Petra,

   In de Pro versie heb je inderdaad de optie voor bijvoorbeeld een webinar, zeer handig voor grote groepen!
   De cursisten kunnen gewoon in je meeting met een Basic account. Wanneer ze geen account hebben is het ook geen probleem, dan kunnen ze gewoon de link gebruiken die je ze stuurt! Ook voor een gewone meeting is een account niet verplicht. Ze moeten wel de app gedownload hebben.

   Groetjes,

   Tessa

 11. Dag Tessa,

  Super bedankt voor het delen van je kennis!

  Hier in Nederland zijn we druk bezig om in een razend tempo over te gaan naar onlinelessen via Zoom.
  De basis van deze applicatie is me al duidelijk. Ik heb twee specifieke vragen:
  1) Ik werk met kleine groepjes. Kunnen alle deelnemers, inclusief docent tegelijkertijd op mijn/ een whitebord schrijven?
  2) Als ik groepjes heb gemaakt, kan ik per groepje een ander scherm delen? Om op deze manier te kunnen differentiëren?

  Hartelijk dank!

  Groeten
  Rebekka uit Capelle aan den IJssel/ NL

  1. Hoi Rebekka,

   Goed te horen! Ja, echt een razend tempo! Heel veel respect. De antwoorden op je vragen:
   1) Je kunt inderdaad met zijn allen tegelijkertijd het whiteboard gebruiken, daar hoef je de leerlingen geen host voor te maken.
   2) Je kunt met de optie van de Breakout Rooms, de groepen in de gaten houden. Je kunt deze groep dus in en documenten e.d. delen. Je kunt in die groep ook je scherm met ze delen. Ik heb net even geprobeerd om tussen de verschillende groepen verschillende schermen te delen. Helaas kan ik steeds maar 1x een scherm delen. Zou wel een hele goede update kunnen worden!

   Groetjes,

   Tessa

 12. Dag Tessa,

  Bedankt voor de heldere uitleg!

  Als ik op Share klik dan zie ik niet de optie Whiteboard staan. Ik denk dat het komt omdat ik een Chromebook gebruik. Andere collega´s met een gewone laptop zien namelijk wel de optie Whiteboard staan.

  Weet jij of dit klopt?

  Groetjes,
  Touria

  1. Beste Touria,

   Wat jammer! Ik denk inderdaad dat het daar aan zou kunnen liggen. Misschien eens kijken (om het zeker te weten) of het met je mobiel wel kan?

   Groetjes,

   Tessa

 13. Beste Tessa,

  Bedankt voor je uitleg en je heldere video! Super fijn om het van een docent te horen die al enige tijd met Zoom werkt. Ook ik heb die training van Hugo Bakker gevolgd over het gebruik van Zoom en na afloop dacht ik dat Zoom vooral geschikt zou zijn voor grote klassen. Ik geef zelf les aan vo-leerlingen. Ik heb maar 7 leerlingen, maar in één klas heb ik drie leerjaren en vier verschillende niveaus. De break-out rooms in Zoom kan ik hierbij goed inzetten.
  Het nadeel was die 40 minuten, maar nu weet ik dat ik gewoon 2x een sessie van 40 min. achter elkaar kan inplannen.

  Succes met je lessen!

  Groetjes Marissa (De Nederlandse School in Istanbul)

  P.s voor mensen die de training van Hugo Bakker terug willen kijken, dan kan dan via deze link: https://www.youtube.com/watch?v=ozxutdOm9W0#action=share). Hij heeft ook een facebookpagina met informatie over online lesgeven/training geven: https://www.facebook.com/groups/1377798865639661/

  1. Beste Marissa,

   Helaas kwam je in mijn verkeerde postvak terecht! Wil natuurlijk nog wel even reageren!
   Super om te horen dat je wat aan de uitleg hebt! Zoom kan ook echt voor kleine klassen! Inderdaad perfect voor de Breakout rooms.
   Jij ook veel succes!

   Groetjes,

   Tessa

 14. Beste Tessa,
  Fijne uitleg! Mijn eerste testen waren best OK.
  Nog een paar tips: zet van te voren al je dingen die je wilt sharen klaar.
  Ik heb een loop muziekje voor de wachttijd, stilte is ongemakkelijk en kan als een fout worden gezien.
  Ik ben benieuwd naar de werking van het whiteboard, of deelnemers inderdaad daarop kunnen schrijven als ik het geshared heb.
  De breakout rooms zijn geweldig voor differentiatie.
  Vanwege Covid-19 is de 40 minutengrens opgeheven, maar jouw tip van hierboven is erg handig.
  Groeten,
  Esther.

  1. Hoi Esther,

   Super om te horen. Klopt, het is inderdaad handig dat al klaar te hebben staan! De optie voor de muziek vind ik ook heel geinig 😉
   Alle deelnemers kunnen het whiteboard gebruiken. Laat me weten hoe het is gegaan 🙂

   Ik ben blij dat die 40 minutengrens is opgeheven! Hebben ze top gedaan.

   Groetjes,

   Tessa

  2. Hoi,
   Voor zover ik na kan gaan is de 40 minuten grens alleen opgeheven binnen China. Ik kan niet achterhalen dat dit in Nederland ook zo is…

   1. Het is geen enkel probleem, Jacqueline. Vooral als je met de personal meeting werkt wennen de cursisten er snel aan als je het zo doet: Je ziet een schermpje dat je tijd over 10 minuten op is. Je zegt dat tegen de leerlingen. De tijd telt voor jou zichtbaar af en als 10 minuten bijna om zijn zeg je zoiets als ‘tot zo’, de verbinding is weg, je klikt zelf opnieuw op Join en je ziet al snel de eerste deelnemer in de wachtkamer, enz. En dan ga je gewoon door. Maar ik begrijp wel dat dat voor grote groepen te lastig is.

 15. Hallo Tessa,

  Is het ook mogelijk om altijd dezelfde lijkt te behouden om in te loggen? Want dan hoef ik niet elke dag een nieuwe link te sturen.

  Groetjes, Jaqueline

  1. Hoi Jaqueline,

   Je kunt je ‘Personal Meeting ID’ naar de leerlingen sturen, dan kunnen ze altijd dezelfde ID gebruiken om jou te spreken.
   Je kunt ook kiezen voor de optie ‘Recurring meeting’. Je kan er dan voor kiezen om een Meeting elke dag/week/maand te laten plaatsvinden. Je stuurt ze dan eenmalig de link met daarin de Meeting ID (die kunnen ze dan telkens opnieuw gebruiken).

   Succes!

   Tessa

 16. Wat een mooi medium.
  Wij gebruiken het voor onze leerlingen die voornamelijk in Gebarentaal communiceren en ons en vooral elkaar heel erg missen. Zelfstandig opdrachten lezen en begrijpen is vaak een probleem bij deze leerlingen. Ze zijn 10-12 jaar oud. Deze week zoomen we vooral nog om elkaar te ontmoeten. Het feit dat we ons scherm kunnen delen en whiteboards kunnen gebruiken is heel fijn.

  Bedankt voor deze tip!
  Lidy

  1. Hoi Lidy,

   Ja toch 😀
   Wauw, wat bijzonder zeg! Lijkt me een echte uitdaging ook! Soms sta je hier helemaal niet bij stil.. fijn dat Zoom een uitkomst biedt!

   Groetjes,

   Tessa

 17. Hallo Tessa,
  Ik geloof dat ik het na jouw uitleg weer aandurf om aan mijn eerste digitale les te werken! Heel helder en stimulerend, bedankt!
  Groetjes,
  Johan

  1. Hoi Johan,

   Super gaaf om te horen! Ja, het kan even eng zijn in het begin! Voelt alsof het de eerste les is van het schooljaar!
   Heel veel succes :)!

   Groetjes,

   Tessa

 18. Beste Tessa,
  Bedankt voor je uitleg. Bij ons op school (Nederland) zijn we op zoek naar mogelijkheden voor online lesgeven. We willen daarbij wel rekening houden met de privacy van leraren en leerlingen de avg in acht nemen. Weet jij of het gebruik van ZOOM een veilige optie is?

  1. Hoi Géraldine,

   Ik denk dat ik Zoom een veiligere optie vind dan vele andere platformen. Ze maken gebruik van een encryptie, ook tijdens je meetings.
   Hier een paar dingen die zouden kunnen helpen:
   -Je hebt de optie ‘Join before host’, niet te gebruiken. Zo blijft de leraar in controle en kunnen de leerlingen niet alvast ‘de les in’. De leraar zet de leerlingen dus in een ‘wachtkamer’.
   -Je kunt de camera’s van de leraren en leerlingen uitschakelen.
   -Sla de lessen niet in de cloud op, maar gewoon op je computer.
   -Log niet in via Facebook in, maar met je e-mail.
   -Houd de app up-to-date
   -Zet een wachtwoord op je meetings

   Ik hoop dat dit iets helpt!

   Groetjes,

   Tessa

 19. Hoi Tessa,

  Ik ben sinds deze week aan het lesgeven met Zoom en vind op dit blog van jou nog best wat extra tips en handigheidjes, heel erg bedankt hiervoor! Mag ik de een link naar je pagina geven op een cursistenplatform van mijn opleiding en bij de taalscholen waar ik voor werk?

  Hartelijke groet,

  Heleen

 20. Hoi Tessa,
  Heel erg bedankt voor je heldere uitleg. Super!
  In de gratis versie schijn je ook gebruik te kunnen maken van Break out rooms. Maar die versie zie ik noch bij jou noch bij mijzelf in beeld.
  Kun je me verder helpen?

  Gr. Lianne

 21. Hoi Lianne,

  Dat klopt, kan gewoon met de gratis versie! Je moet de optie voor de Breakout rooms aanzetten bij je instellingen (in de blog ’10 tips voor online lesgeven’ kun je lezen hoe).
  Mocht je het niet vinden, dan hoor ik het wel!

  Groetjes,

  Tessa

 22. Hoi Tessa,

  Bedankt voor je heldere uitleg. Wij gaan er nu met het thuiswerken ook mee starten op school komende. Zelfs met groep 1-2!
  Ik ben heel benieuwd.
  Weet jij hoeveel mensen / leerlingen je maximaal tegelijk in beeld kunt hebben?

  Groetjes Nienke

  1. Hoi Nienke,

   Groep 1 en 2, wauw, ben benieuwd hoe dat zal gaan.
   Met de ‘gallery’ view kun je iedereen tegelijk in beeld krijgen (wel tot 49 mensen)! Wanneer je in de meeting zit kun je rechtsboven in beeld aangeven wat je wilt: alleen 1 persoon groot in beeld… gallerij etc.

   Succes! 🙂

   Tessa

   1. Hoi Tessa,
    Kleine nuancering: op wat oudere of eenvoudiger computers kunnen maximaal 25 mensen tegelijkertijd worden getoond. Schijnt met de kwaliteit van de videokaart te maken te hebben.
    Groeten, Henk

 23. Hallo,
  Op mijn desktop heb ik geen camera en ook geen microfoon. Ik dus zou dus mij gsm samen met mijn pc willen gebruiken. Hoe doe ik dat? Want je hebt dan toch twee keer hetzelfde account zowel op je pc als op je gsm? En hoe koppel ik dat dan?

  1. Hoi Veerle,

   Je kunt de app op zowel je mobiel als laptop zetten en met hetzelfde account inloggen! Je kunt met allebei in dezelfde meeting. Wanneer je op ‘Join’ klikt kun je elke willekeurige meeting met beide devices ingaan.

   Ik hoop dat dit je vraag beantwoordt?

   Groetjes,

   Tessa

 24. Dag Tessa,
  Het is een duidelijke uitleg over Zoomgebruik. Toch heb ik wat vragen. Als ik een sessie met een leerling heb en ik deel het whiteboard kan ik de leerling niet meer zien. Het lijkt me fijn om toch nog ergens de leerling te zien. Het gekke is dat de leerling mij wel ziet maar ik niet de leerling.
  Kan ik dit veranderen? En kan je de materialen die je wilt gaan gebruiken alvast voor jezelf klaarzetten in een map oid? Of sommige ervan meteen delen met leerlingen?
  Groet Jolanda

  1. Hoi Jolanda,

   Dankje! Wanneer een leerling zijn whiteboard aan het delen is kun je nog wel zijn video zien. Je kunt bijvoorbeeld op ‘Manage Participants’ klikken en de leerling vragen ‘Ask to Start Video’. Als het goed is moet je nu zijn/haar video naast het whiteboard zien!
   Je kunt de leerlingen materialen via de chat sturen! Documenten, linkjes, afbeeldingen etc. Wanneer je de meeting begint zou je het meteen kunnen sturen. Je kunt uiteraard alles ook voor jezelf klaarzetten. Dit kan niet in Zoom, maar natuurlijk kun je een mapje op je bureaublad plaatsen die je tijdens de les opent.

   Ik hoop dat dit helpt 🙂 Succes!

   Tessa

 25. Hoi Tessa,
  Fantastisch hoe je iedereen blijft helpen en beantwoorden! Ik gebruik inmiddels een al paar weken (in Nederland) Zoom met grote tevredenheid, zeker na de veiligheidsaanpassingen van 2 weken geleden.
  Ik neem de vrijheid om jou toch nog iets te vragen waar ik niet uitkom: ik kan in de gratis versie toch nergens de breakout rooms vinden. Als je mij een hint of een link kunt geven zou ik daar heel blij mee zijn!
  Groetjes,
  Johan

  1. Kleine aanvulling van mij, hoewel ik het gevoel heb dat idioten deze mooie pagina momenteel aan het misbruiken zijn: ik weet niet hoe het mij gelukt is, maar zelfs met de gratis versie kun je het in je account voor elkaar krijgen dat je breakout rooms hebt en die werken bijzonder goed!

  2. Hoi Johan,

   Wat geweldig om te horen! Alle vragen zijn welkom 🙂
   Ik zie dat je inmiddels de oplossing hebt gevonden, super! Werkt alles nog goed?

   1. Eva De Schutter

    Hallo Tessa,
    Ik ben ook al effe bezig met zoom. Ik wou vragen hoe ik muziek kan laten horen via zoom. Tot hier toe is dit nog niet gelukt. En soms hoor ik dat ze wel mijn stem horen maar dat het beeld stil staat ? Groetjes, Eva.

    1. Hoi!

     Via welk platform wil je ze naar muziek laten luisteren? Met Youtube kun je gewoon je scherm delen. Of bedoel je in PowerPoint?

     Groetjes!

     Tessa

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien